Yazı İçi Başlık Üstü Reklam Alanı

Bebeklerde Kalp Hastalığı Anne Karnında Tespit Edilebiliyor.

Yazı İçi Başlık Altı Reklam Alanı
 Bebeklerde Kalp Hastalığı Anne Karnında Tespit Edilebiliyor.
Yazı İçi Makale Üstü Reklam Alanı
Okunuyor Bebeklerde Kalp Hastalığı Anne Karnında Tespit Edilebiliyor.

Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Tıpta yaşanan gelişmelerle artık anne karnında bile kalp hastalığının tespit edilebildiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp Damar ve Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, tıpta yaşanan gelişmelerle artık anne karnında bile kalp hastalığının tespit edilebildiğini söyledi. Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, yaptığı açıklamada, son dönemlerde yenidoğan bebeklerde konjantal kalp hastalığı görülme sıklığının arttığı yönünde bir izlenim olduğunu hatırlatarak, istatistiki anlamda hastalığın görülme oranlarının değişmediğini, tıpta yaşanan gelişmeler doğrultusunda hastalığın erken tanısının anne karnında bile mümkün olabildiğini, bu durumda da oranların sanki artıyormuş gibi göründüğüne vurgu yaptı. İstatistiklere göre dünyada canlı doğumların binde 5’i ila 8’inde konjontal kalp hastalığı olduğuna değinen Poyrazoğlu, ölü doğumlarda ise bu rakamın yüzde 3 ila 5 olduğuna dikkati çekti.

Esnek Reklam Alanı
 

Prof. Dr. Poyrazoğlu konjontal kalp hastalığının moraran (syonatik) ve morarmayan (asyonatik) olmak üzere iki şekilde değerlendirildiğini belirterek, morarmayan bebeklerin ileri ki dönemde genelde gelişim sorunları yaşadıklarını, bu durumun da hastalığın bir başka belirtisi olabileceğini söyledi. Morarmayan bebeklerin kalbinde delik olmasının en sık görülen hastalıkların başında geldiğine değinen Poyrazoğlu, morarmayan hasta grubunda erkeklerin fazla olduğunu, moraran hasta grubunda ise kızların fazla olduğunu belirtti. Çevresel ve genetik faktörlerin hastalığın oluşmasında önemli rol oynadığına da işaret eden Poyrazoğlu, gebelikte alkol ve uyuşturucu kullanımının ayrıca ileri yaş gebeliğinin de hastalıkta önemli pay sahibi olduğuna dikkati çekti.

Çukurova bölgesinde ise tecrübeye dayanarak tam bir istatistiki rakam verememekle birlikte hastalığın görülme sıklığının fazla olduğuna vurgu yapan Hakan Poyrazoğlu, bunun nedenlerine ilişkin net bir bilimsel çalışma da olmadığına değindi.

Poyrazoğlu yine Suriye’den göçle birlikte gelen bebeklerde de kalp hastalığının sıklıkla görüldüğünü bunda da yaşam koşulları ve kalitesinin kısıtlı olmasının etken olduğunu ifade etti. 20. haftadan itibaren anne karnında kalp hastalığının rahatlıkla tespit edilebildiğine işaret eden Poyrazoğlu, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi olarak bebeklerde kalp hastalığının tıbbın son imkanlarıyla gerek tanı gerekse tedavi yönünde gerekli tüm imkanları sunduklarını belirtti.

Kaynak: www.iha.com.tr

Yazı İçi Makale Altı Reklam Alanı
Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle