Yazı İçi Başlık Üstü Reklam Alanı

Çocuğunuzda Kalp Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Yazı İçi Başlık Altı Reklam Alanı
 Çocuğunuzda Kalp Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlarsınız
Yazı İçi Makale Üstü Reklam Alanı
Okunuyor Çocuğunuzda Kalp Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının belirtileri hakkında Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu açıklamalarda bulundu.

KALP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Esnek Reklam Alanı
 

Kalp hastalığı belirtileri, çocukta ve erişkinlerde farklılıklar göstermektedir. Erişkinlerde daha çok karşımıza göğüs ağrısı şikayetiyle çıkılırken, çocuklarda ise nefes darlığı morarma (dudak, dil ve tırnak diplerinde) kilo alamama gelişmeme ve nadiren ağrı şikayeti olmaktadır. Çocuğunuz doğduğunda en basit olarak morarma oluyorsa, sık nefes alıyorsa, aklımıza ilk gelen kalp hastası olma olasılığıdır. Çocuğumuz sık enfeksiyon geçiriyorsa, gelişmiyorsa, kilo almıyorsa ve halsizlik varsa kalp hastalığından şüphelenmek gerekir. Bazen çocuğun göğsüne elimizi koyduğumuzda, elimize sürtünme sesi geliyor gibi hissederiz. Bazen de hiçbir şikayet olmamasına rağmen kalbinde basit delikler (ASD: Atrial Septal Defect) olabilir. Bu bulgular yaş ilerledikçe genelde 20. yıldan sonra semptom vermeye başlar.

ANNE KARNINDAYKEN BİLE HASTALIĞI TESPİT ETMEK MÜMKÜN!
Kalpteki her delik hastalık anlamına gelmez. Normalde 3 mm’nin altında kulakçık seviyesinde delik olabilir. Bu delik doğumdan önce anne karnındayken dolaşımı sağlar. Doğduktan sonra kapanması gerekirken bazen kapanmayabilir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, hastanedeki imkanların artması ve artık hastaların daha rahat muayene olmasıyla erişkin seviyesine gelmeden kalp muayenesinde bu tür problemlere hastalıkta rahatlıkla tanı konulmaktadır. Hatta anne karnındayken bile gebeliğin 16-20. haftaları arasında bebeğin kalbinin incelenmesi ve önemli kalp hastalığın tanısını koymak mümkündür.

Çocuklarda sık görülen boğaz enfeksiyonu (streptkok), ileri yıllarda kalp kapakçıklarını da tutarak enfekte ederek kalp hastalığına yol açabilir. Özellikle ülkemizde ve bölgemizde bu önemli bir sorundur. Biz bademcik enfeksiyonu diye düşünüp önemsemeyebiliriz. İleri yıllarda oluşturacağı riskler düşünülünce ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz. Gerekli tedavisini mutlaka yaptırmalısınız.

doktorsitesi.com ‘a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Yazı İçi Makale Altı Reklam Alanı
Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle